Rengöringstips och vardagshacks med Bikarbonat

Rengöringstips och vardagshacks med Bikarbonat

Bikarbonat. 28 rengöringstips och vardagshacks

Våra bästa miljövänliga och enkla rengöringstips innehåller alla bikarbonat. Med hjälp av detta medel kan du städa, ta bort dålig lukt och missfärgningar på många olika ställen. Här nedan får du våra bästa vardagshacks.

Ta bort dålig lukt i linneskåpet Ställ in en öppen burk bikarbonat, det bekämpar dålig lukt och håller ditt linneskåp fräscht.

Ta bort oljefläck i garaget Häll bikarbonat på oljefläcken på ditt betonggolv. Borsta fläcken med en våt borste så bör den gå bort.

Rengör smutsiga utemöbler med Bikarbonat Torka av utemöblerna med bikarbonat och vatten innan du tar fram den inför sommaren. Du kan även lägga bikarbonat under sittkuddar och i förvaringspåsar för att hålla sittkuddarna fräscha.

Rena avloppet med bikarbonat Häll en deciliter bikarbonat i avloppet, låt verka en timme. Häll sedan en halvliter kokande vatten i avloppet. Var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet.

Putsa silvret med Bikarbonat En elektrolytisk metod för att ta bort (den svarta) sulfidbeläggningen på ditt silver är följande: Ta en kastrull, klä insidan med aluminiumfolie, lägg i ditt silver så det har kontakt med aluminiumfolien. Fyll kastrullen så vattnet täcker silvret. Koka upp vattnet och häll därefter i några teskedar bikarbonat. Låt silvret ligga i lösningen tills den svarta beläggningen på silvret är borta. Ta upp silvret, skölja av det med vatten och putsa sedan som vanligt med en mjuk trasa.

Rengör spisen Blanda bikarbonat och 12% ättika och häll blandningen mellan plattorna om du har en gammal spis, eller över glashällen om du har en nyare spis. Låt blandningen fräsa en stund, torka sedan bort med mjuk trasa och vatten.

Ta bort dålig lukt i kylskåpet Ta bort dålig lukt genom att ställa in en skål med bikarbonat i kylskåpet, frysen eller andra köksskåp. Bikarbonatet kommer då neutralisera lukten.

Ta bort fettfläckar med bikarbonat Gör en pasta med bikarbonat och vatten. Gnid in fettfläcken med pastan och låt verka en stund, tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen som vanligt.

Ta bort missfärgning från matlådor Tvätta dina matlådor i plast med en disksvamp med lite varmt vatten och bikarbonat. För svårare fläckar lägg matlådorna i blöt i en blandning av fyra matskedar bikarbonat och en liter varmt vatten. Går missfärgningen inte bort ändå är det troligen dags att byta matlådor.

Tvätta leksaker Rengör barnens leksaker med en disksvamp med vatten och bikarbonat.

Ta bort dålig lukt från sophinken Häll lite bikarbonat i botten av sophinken för att ta bort dålig lukt.

Ta bort missfärgningen i kaffekoppen Häll kokhett vatten i kaffekoppen, tillsätt en sked bikarbonat. Diska med diskborste.

Rengör ugnen på djupet Blanda en pasta med bikarbonat, vatten och salt och gnugga in hela insidan av ugnen med pastan. Låt stå länge, gärna över natten för att låta medlen verka och borsta sedan rent med en diskborste. Torka sedan av med mjuk trasa och vatten. Torka sedan ugnen genom att sätta på den på låg värme en stund efter att den är rengjord.

Rengör vidbrända kastruller Häll några matskedar bikarbonat i den vidbrända kastrullen. Häll på kokande vatten och låt stå över natten. Diska kastrullen som vanligt med diskborste dagen efter.

Rengör duschdraperiet Lägg ditt duschdraperi i blöt i en blandning av bikarbonat och varmt vatten, låt blandningen verka en stund. Skölj därefter av draperiet med vanligt vatten och det är nu rent och fräscht igen. Bikarbonat löser upp missfärgningarna av kalk som ofta sätter sig i underkanten av draperiet.

Djuprengöring av kaffebryggaren Häll 4 matskedar i en kaffekanna med vatten, rör om med sked och häll blandningen i kaffebryggaren. Kör kaffebryggaren som vanligt fast utan filter. När den gått klart kör du blandningen en gång till genom kaffebryggaren. Diska ur glaskannan med en disksvamp och skölj ur glaskannan. Pressa ur saften av en citron i glaskassan, fyll sedan upp glaskannan med vatten. Kör citronvattnet genom kaffebryggaren utan filter. Avsluta genom att köra kaffebryggaren med rent vatten några omgångar för att skölja rent den ordentligt.

Få dina sneakers och sandaler att lukta fräscht Häll en tesked bikarbonat i dina sneakers efter träningspasset så blir du av med dålig lukt. Skaka eller dammsug bort överflödigt pulver innan du använder dina sneakers nästa gång.

Rengör grillen Diska grillgallret med en blandning av bikarbonat och varmt vatten.

Ljusa upp din vittvätt Blanda i bikarbonat i ditt vittvättmedel när du kör en tvättmaskin vittvätt så ljusar du upp den vita tvätten.

Fräscha upp möbler efter husdjur Strö ut bikarbonat på dynorna, vänta en kvart och dammsug sedan noggrant. Den dåliga lukten försvinner ofta med bikarbonatet.

Ta bort kritstreck på väggar Lägg bikarbonat på en fuktad trasa eller disksvamp, torka varsamt bort kritstrecken från väggen.

Ta bort rostfläckar på badrumsgolv Lägg bikarbonat på en fuktad trasa eller disksvamp, torka sedan bort rostfläcken.

Generell fläckborttagning Inbitna fläcka på många olika underlag som du inte trodde att de var möjliga att få bort går ofta bort med bikarbonat. Exempelvis rostfläckar på målade ytor eller fettfläckar på textilier går ofta bort med bikarbonat.

Bakterieborttagning på skärbrädor Skrubba in skärbrädorna med bikarbonat och skölj sedan av dem med vatten.

Få träningskläderna att lukta fräscht När du tvättar dina träningskläder i tvättmaskin kan du förtvätta träningskläderna i bikarbonat. Lägg två matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket för förtvätt när du tvättar dina träningskläder så luktar de fräscht efteråt. Du kan även lösa upp bikarbonat i hett vatten som du sedan blandar med kallt vatten och lägger kläderna i blandningen över natten, tvätta sedan kläderna som vanligt i tvättmaskin.

Ta bort gummifläckar på golv Du kan använda bikarbonat till att ta bort lerfläckar eller gummifläckar från gummisulor på lutade golv. Välkommen att fylla på listan med dina bästa tips för användning av bikarbonat. Dela gärna med dig i kommentarerna nedan och lycka till med städningen. Om du har frågor om professionell kontorsstädning är du välkommen att höra av dig i formuläret som du hittar här.