Rengöringstips och vardagshacks med Bikarbonat

bikarbonat

Bikarbonat. 28 rengöringstips och vardagshacks

VÄra bÀsta miljövÀnliga och enkla rengöringstips innehÄller alla bikarbonat. Med hjÀlp av detta medel kan du stÀda, ta bort dÄlig lukt och missfÀrgningar pÄ mÄnga olika stÀllen. HÀr nedan fÄr du vÄra bÀsta vardagshacks.

Ta bort dÄlig lukt i linneskÄpet

StÀll in en öppen burk bikarbonat, det bekÀmpar dÄlig lukt och hÄller ditt linneskÄp frÀscht.

Ta bort oljeflÀck i garaget

HÀll bikarbonat pÄ oljeflÀcken pÄ ditt betonggolv. Borsta flÀcken med en vÄt borste sÄ bör den gÄ bort.

Rengör smutsiga utemöbler med Bikarbonat

Torka av utemöblerna med bikarbonat och vatten innan du tar fram den inför sommaren. Du kan Àven lÀgga bikarbonat under sittkuddar och i förvaringspÄsar för att hÄlla sittkuddarna frÀscha.

FörlÀng livslÀngden pÄ dina disksvampar

LÀgg dina kökssvampar i en blandning av bikarbonat och vatten över natten sÄ tar det bort dÄlig lukt frÄn disksvamparna.

Rengör kakelfogar i badrum och kök

Pudra bikarbonat pÄ fogarna lÄt verka en liten stund, borta sedan bort missfÀrgningen frÄn fogen med en mjuk borste.

Rena avloppet med bikarbonat

HÀll en deciliter bikarbonat i avloppet, lÄt verka en timme. HÀll sedan en halvliter kokande vatten i avloppet. Var försiktig sÄ du inte brÀnner dig pÄ det varma vattnet.

Putsa silvret med Bikarbonat

En elektrolytisk metod för att ta bort (den svarta) sulfidbelÀggningen pÄ ditt silver Àr följande: Ta en kastrull, klÀ insidan med aluminiumfolie, lÀgg i ditt silver sÄ det har kontakt med aluminiumfolien. Fyll kastrullen sÄ vattnet tÀcker silvret. Koka upp vattnet och hÀll dÀrefter i nÄgra teskedar bikarbonat. LÄt silvret ligga i lösningen tills den svarta belÀggningen pÄ silvret Àr borta. Ta upp silvret, skölja av det med vatten och putsa sedan som vanligt med en mjuk trasa.

Rengör spisen

Blanda bikarbonat och 12% Àttika och hÀll blandningen mellan plattorna om du har en gammal spis, eller över glashÀllen om du har en nyare spis. LÄt blandningen frÀsa en stund, torka sedan bort med mjuk trasa och vatten.

Ta bort dÄlig lukt i kylskÄpet

Ta bort dÄlig lukt genom att stÀlla in en skÄl med bikarbonat i kylskÄpet, frysen eller andra köksskÄp. Bikarbonatet kommer dÄ neutralisera lukten.

Ta bort fettflÀckar med bikarbonat

Gör en pasta med bikarbonat och vatten. Gnid in fettflÀcken med pastan och lÄt verka en stund, tvÀtta sedan klÀderna i tvÀttmaskinen som vanligt.

Ta bort missfÀrgning frÄn matlÄdor

TvÀtta dina matlÄdor i plast med en disksvamp med lite varmt vatten och bikarbonat. För svÄrare flÀckar lÀgg matlÄdorna i blöt i en blandning av fyra matskedar bikarbonat och en liter varmt vatten. GÄr missfÀrgningen inte bort ÀndÄ Àr det troligen dags att byta matlÄdor.

TvÀtta leksaker

Rengör barnens leksaker med en disksvamp med vatten och bikarbonat.

Ta bort dÄlig lukt frÄn sophinken

HÀll lite bikarbonat i botten av sophinken för att ta bort dÄlig lukt.

Ta bort missfÀrgningen i kaffekoppen

HÀll kokhett vatten i kaffekoppen, tillsÀtt en sked bikarbonat. Diska med diskborste.

Rengör ugnen pÄ djupet

Blanda en pasta med bikarbonat, vatten och salt och gnugga in hela insidan av ugnen med pastan. LÄt stÄ lÀnge, gÀrna över natten för att lÄta medlen verka och borsta sedan rent med en diskborste. Torka sedan av med mjuk trasa och vatten. Torka sedan ugnen genom att sÀtta pÄ den pÄ lÄg vÀrme en stund efter att den Àr rengjord.

Rengör vidbrÀnda kastruller

HÀll nÄgra matskedar bikarbonat i den vidbrÀnda kastrullen. HÀll pÄ kokande vatten och lÄt stÄ över natten. Diska kastrullen som vanligt med diskborste dagen efter.

Rengör duschdraperiet

LĂ€gg ditt duschdraperi i blöt i en blandning av bikarbonat och varmt vatten, lĂ„t blandningen verka en stund. Skölj dĂ€refter av draperiet med vanligt vatten och det Ă€r nu rent och frĂ€scht igen. Bikarbonat löser upp missfĂ€rgningarna av kalk som ofta sĂ€tter sig i underkanten av draperiet. 

Djuprengöring av kaffebryggaren

HÀll 4 matskedar i en kaffekanna med vatten, rör om med sked och hÀll blandningen i kaffebryggaren. Kör kaffebryggaren som vanligt fast utan filter. NÀr den gÄtt klart kör du blandningen en gÄng till genom kaffebryggaren. Diska ur glaskannan med en disksvamp och skölj ur glaskannan. Pressa ur saften av en citron i glaskassan, fyll sedan upp glaskannan med vatten. Kör citronvattnet genom kaffebryggaren utan filter. Avsluta genom att köra kaffebryggaren med rent vatten nÄgra omgÄngar för att skölja rent den ordentligt.

FÄ dina sneakers och sandaler att lukta frÀscht

HÀll en tesked bikarbonat i dina sneakers efter trÀningspasset sÄ blir du av med dÄlig lukt. Skaka eller dammsug bort överflödigt pulver innan du anvÀnder dina sneakers nÀsta gÄng.

Rengör grillen

Diska grillgallret med en blandning av bikarbonat och varmt vatten.

Ljusa upp din vittvĂ€tt 

Blanda i bikarbonat i ditt vittvÀttmedel nÀr du kör en tvÀttmaskin vittvÀtt sÄ ljusar du upp den vita tvÀtten.

FrÀscha upp möbler efter husdjur

Strö ut bikarbonat pÄ dynorna, vÀnta en kvart och dammsug sedan noggrant. Den dÄliga lukten försvinner ofta med bikarbonatet.

Ta bort kritstreck pÄ vÀggar

LÀgg bikarbonat pÄ en fuktad trasa eller disksvamp, torka varsamt bort kritstrecken frÄn vÀggen.

Ta bort rostflÀckar pÄ badrumsgolv

LÀgg bikarbonat pÄ en fuktad trasa eller disksvamp, torka sedan bort rostflÀcken.

Generell flÀckborttagning

Inbitna flÀcka pÄ mÄnga olika underlag som du inte trodde att de var möjliga att fÄ bort gÄr ofta bort med bikarbonat. Exempelvis rostflÀckar pÄ mÄlade ytor eller fettflÀckar pÄ textilier gÄr ofta bort med bikarbonat.

Bakterieborttagning pÄ skÀrbrÀdor

Skrubba in skÀrbrÀdorna med bikarbonat och skölj sedan av dem med vatten.

FÄ trÀningsklÀderna att lukta frÀscht

NÀr du tvÀttar dina trÀningsklÀder i tvÀttmaskin kan du förtvÀtta trÀningsklÀderna i bikarbonat. LÀgg tvÄ matskedar bikarbonat i tvÀttmedelsfacket för förtvÀtt nÀr du tvÀttar dina trÀningsklÀder sÄ luktar de frÀscht efterÄt. Du kan Àven lösa upp bikarbonat i hett vatten som du sedan blandar med kallt vatten och lÀgger klÀderna i blandningen över natten, tvÀtta sedan klÀderna som vanligt i tvÀttmaskin.

Ta bort gummiflÀckar pÄ golv

Du kan anvÀnda bikarbonat till att ta bort lerflÀckar eller gummiflÀckar frÄn gummisulor pÄ lutade golv.

VÀlkommen att fylla pÄ listan med dina bÀsta tips för anvÀndning av bikarbonat. Dela gÀrna med dig i kommentarerna nedan och lycka till med stÀdningen. Om du har frÄgor om professionell kontorsstÀdning Àr du vÀlkommen att höra av dig i formulÀret som du hittar hÀr.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *